Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

ŽL mají i právnické osoby, takže celkový počet ŽL nic moc nevypovídá o počtech OSVČ.

Počet OSVČ na part/full time lze najít ve statistikách ČSSZ. Podle nich počet OSVČ roste (řekněme za posledních cca deset let), z toho však počet full timistů má klesající tendenci.

https://data.cssz.cz/-/prehled-o-celkovem-poctu-osvc-v-cr

1 0
možnosti
MB

Mohu podat komentář o obou stran břehů ! Obecně - Člověk je zvláštních druhem zbožím, vstupuje na Trh práce a tam se prodává. Záleží pouze na něm samotném, jak si cení sám sebe a za kolik - za jakých podmínek - "Je ochoten se nechat prodat" ...

Působil jsem jako zaměstnanec v dotované organizaci DP - zřizovatel Magistrát. V okamžiku získání Pracovní smlouvy na dobu neurčitou - Všichni zúčastnění zaobaleni v sociální vatě ! Výdělky sice k ničemu -=kompenzované jistotou. Pak i nemocnost, jako další druh Benefitu, po vyčerpání 25 dnů dovolené si pracovník udělí další. Znak - V podstatě je nepropustitelný ! (Vyjímkou je pozitivní dechová zkouška) ...

Jako OSVČ, (25 let), jsem zjistil, že Sranda končí ! V praxi doslova oživená odpověď mého otce - "Tatínku, tatínku a řekni mi - Kolik hod denně vlastně ten živno děd pracoval" ? Rodič pravil - "Živnostník za 1 Republiky živnostnil 24 hod denně - 365 dnů v roce! Se starostmi lezl do postele a s ještě většími vstával. Co zase vyvedla konkurence, zda neonemocní a jak mu půjdou kšefty! Otevřeno i v sobotu - pokud byly trhy, tedy i v neděli. Inventuru si dělal v noci a zavřít dveře bylo nemyslitelné. Za vše ručil 100% svého majetku, osobní ctí a jménem ... !

Čestné slovo - Když mi to tehdy sdělil, tak jsem to mládežnicky bral = Filmy pro pamětníka ! Tak jsem se stal hercem a točil vlastní . Prvky všeho - Horor, thriller, napínavé situace zklamání a naděje, fáze, kdy člověk na ostrově hadů přežil a nakonec usadil se. Jo, jo měl naprostou pravdu. Mj., na můj dotaz, zda OSVČ litují odpovídají - Jo ! Že jsme nevypadli z předcházejícího zaměstnání - již dříve ! To není jenom o penězích - Je to hodně o tom, za jaké Zboží se samotný člověk považuje !:-)

7 0
možnosti
AT

Též jsem zažil obojí. Kdysi OSVČ na hlavní úvazek a teď jsem zaměstnanec, šťastný a spokojený, že se starám jen o svou práci a nic víc. Ne všichni máme na to zajistit si vše od shánění práce až po účtování. A nikdy bych si po těchto zkušenostech nedovolil brát si do huby živnostníky.

Říkám už léta, že jako se dříve chodilo povinně na vojnu, měli by si všichni povinně zažít aspoň 2 roky jako OSVČ. A speciální mazácká vojna by byla s přidělenými zaměstnanci. A už vidím jak někteří stříhají metr a zoufale se těší, až se budou moct vrátit do fabriky k pásu za svou minimální mzdu.

6 0
možnosti
JD

To, kolik OSVČ opravdu odvádějí zjistí až při výpočtu důchodu od sociálky. To zase bude demonstrací.

0 0
možnosti
Foto

OSVČ vědí moc dobře, kolik odvádějí.

To spíše nevědí někteří zaměstnanci, kolik všechno musí za ně odvést zaměstnavatel. A nejde jen o daně, sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnavatel musí odvádět ještě zákonné pojištění odpovědnosti (Vyhl. 125/1993 Sb.) a pokud má 25 a více zaměstnanců, tak ještě jakési výpalné Úřadu práce.

2 0
možnosti
JR

J26a54n 86R91á97ž

9. 2. 2020 19:08

Dal jsem karmu, i když můj dojem je takový, že článek sice popisuje stav poměrně přesně, ale dovoluji si pochybovat, že argumenty v něm obsažené nějaký zaměstnanec brblající na OSVČ, jak jsou oproti jemu zvýhodněni, akceptuje.

5 0
možnosti
HH

Celý problém je v tom, že za zaměstnance odvádí soc. a zdr. i zamestvatel. Nějak OSVČ nechtějí pochopit, že tomu zaměstnavateli ten zaměstnanec na to musí vydělat. On to že sveho nedává.

2 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik