Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Že to byla státní loupež, o tom není sporu.

Ale v té době bylo jasné, že relativně obrovské domácí úspory a vázané vklady nebude možné (při zachování cenových relací) v dohledné v budoucnosti pokrýt zbožím. Ostatně ani dnešní ekonomové si nejsou jisti, zda tehdejší režim měl jinou možnost.

0 0
možnosti

Neměl. Vše rozkradl, nic nevyrobil. O tom to je.

2 0
možnosti
Foto

Československá měna měla do oné ďábelské zlodějiny (jinak to nazvat nejde) stále svoji sílu a zvuk v mezinárodním měřítku. Což ze dne na den skončilo. Sami komančové si tím strašlivě podrazili ekonomické možnosti a později se různě zoufale snažili získávat pevnou měnu (devize). Byli jsme v tom jako země natolik srandovní, že nám říkali hezkým slovem "Devisenhungrig"

A pokud bychom chtěli nějaké soudobější srovnání, tak ve Venezuele došlo po převzetí moci komunistiodními levičáky k obrovské devalvaci, která měla obdobný účinek. Zbídačení lidí a katastrofickou ztrátu hodnoty domácího oběživa ve směnných kurzech se zahraničními měnami.

7 0
možnosti

Ten hlad po tvrdých valutách, ba i po těch poloměkkých, hlavně aby byly volně směnitelné, jako například italská lira, byl společný pro všechny země lido-demo, SSSR nevyjímaje. Musím se přiznat, že já sem z toho hladu na začátku osmdesátých let jednou "těžil", letenku z Japonska do Skandinavie s Aeroflotem sem tehdy koupil za pár šestáků, jim se jednalo o to, dostat se k valutám skoro za každou cenu.

0 0
možnosti
Foto

Ano, v tom byli komouši opravdu nedostižní - lhát a krást. Vám karma, Petře.

6 1
možnosti

Host

24. 8. 2018 3:22

Pane Buriane, na to, abych mohl psát blogy, by zde nesměla být cenzura a ve vedení redakce by nesměli být nekompetentní nevzdělanci, kteří si pletou své zaměstnání s feudálním lénem, kde se nemusí dodržovat vlastní kodex a pro ostatní platí pravidla výběrově.

Nevím, jaké skokové snížení cen masa, cukru a kávy máte na mysli, ale napište to, abych to mohl dokladovat svými údaji.

Zdá se Vám, že nemám ucelené myšlenky? Víte co, nechte to na čtenářích, jestli píši nesmysly nebo každému srozumitelná fakta.

Je inface a inflace!. Ono je rozdíl zvýšit poštovné za 25 let o 80% (o 40 hal.), nebo za stejnou dobu o 1 900% (o 18 Kč), nemyslíte? Co se ceny piva týče, tak 70 haléřů stálo 8% pivo, desítka 1,40 (to zřejmě nepamatujete), od r. 65 pak 1,70. Teprve někdy v r. 95 se cena zvedla na 2,50 (dnes je to různé, ale pod 10 Kč to tuším nejde - pravda, jsou jiné platy, inflační).

Vzdělaný diskutér nepotřebuje používat nadávky, pane Buriáne, to přenechává buranům, kteří neumějí ovládat své emoce, když nemají argumenty. K mé poznámce jste nenapsal ani slovo. Také co byste k tomu mohl napsat, že áno?

0 0
možnosti

P91e53t66r 37B24u58r26i61a55n

24. 8. 2018 10:51

Ceny za komunistů a dnes k průměrné hodinové mzdě.. Např. kilo kuřete za komunistů bylo téměř trojnásobek hodinové mzdy, tedy dnes cca 300kč. Něco komunisté dotovali, ale něco zase naopak předražili, což díky centrálnímu vedení všeho mohli. A výsledek rozkradené republiky byla životní úroveň o několik pater horší než na tom "vykořisťovaném západě", takže ne, poštovníma známkama bych se fakt neoháněl.

4 0
možnosti

Host

24. 8. 2018 2:12

Zmíněná měnová zlodějna byl skutečně zločinem, kde byli okradeni všichni občané státu. A co říkáte, pane Buriane na téměř 30 leté okrádání dnešních obyvatel. Nebude jistě pro vás problém si vypočítat, o kolik se snížila hodnota koruny od r. 1990. Nebylo to skokové, je to trvalé, aby to lidé ani moc nepoznali, a říká se tomu inflace. Zločin z r. 53 dnešní garnitura, kterou tak vehementně hájíte, několikanásobně překročila.

Jen pro srovnání: Za R-U stála známka na dopis 5 haléřů po dobu 50 let. Za 1. republiky to byla koruna (za Němců tuším 60 haléřů, ale to si možná pletu s cenou za pohled). Za komoušů to bylo od r. 53 do r. 80 (asi) 60 haléřů, pak do převratu 1 Kčs. Za 28 let tohoto zlodějského státu se dopisní poštovné změnilo nesčetněkrát, takže dnes jsme na 19 korunách za dopis a dokonce i pohled, Ale o tom jistě nic nenapíšete. Lidi nepochybně víc zajímá měnová reforma v r. 53.

2 2
možnosti

Nenapíšu. Raději napíšu o tom, kterak se skokově snížila cena masa, cukru, kávy a jiných věcí. Ovšem můžete o tom napsat vy, když jste tak plodný. Tak kdypak si přečteme váš první blog? Rád si přečtu vaši ucelenou myšlenku, namísto primitivního klofání tu a támhle. Inteligenci na to doufám máte...tak šup, šup, pionýre...

6 0
možnosti

Host

23. 8. 2018 22:26

Macek/Vedoucí koloče reagoval, svět je jaký býtR^

1 0
možnosti

Ty jít v konec střeva, neotravovat, mít tě v předu při dělání dítěte.

1 0
možnosti
Foto

Klasika, komunistická v článku a mentálně inferiorní u obvyklých diskutérů.

7 1
možnosti

Jestli menu ohlidavali LM a StB nevim, ale u nas byli regulerni vojaci se samopaly. Ti kluci meli sileny strach, ze se neco semele a budou muset do lidi vlastniho naroda strilet. Asi jeden vojak na tri ulice a zadni dustojnici, a tak si vojaci nebyli jisti, co delat, kdyby se neco semlelo. Alespon ten, co byl v nasi uylici, byl fajn kluk a rad se s nama vybavoval, ale asi kvuli rozkazu sme se k nemu nesmeli priblizit vic nez na metr, zrejme kvuli predpisu zhora, aby mu nekdo nesebral zbran. Kdykoliv sme se k nemu vic priblizili, tak znervoznel a pak nas slovne odhanel do predpisove vzdalenosti.

0 0
možnosti

Moje sestra se se asi dva tydny po mene vdavala. Rodice meli nasetrene nejake penize, aby ji dali veno na koupi nabytku. Samozrejme ty penize prisly vnivec. Manzel me zeny, tehdy velky komunisticky nadsenec, se trochu podivil, ze na nabytek bude jenom par korun. Tak mu otec rekl, at si to vyridi se svoji rodnou stranou a na to nemohl svagr uz nic rict.

5 0
možnosti
Foto

Mohl si pořídit tudora. Vydělal na něj rychleji než před reformou.

1 3
možnosti
Foto

Jen 350mld. ? To je brnkačka. Za Václava Havla přišli při tzv. transformaci v roce 1991 lidé o podstatně větší balík !!

2 3
možnosti

Co měl Havel společného s transformací?

On tady měl někdo po 41 komunismu nějaké balíky? Leda prominentní komouši, vexsláci, řezníci a zelináři.

7 1
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik