Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J87a82n 33K12o47z94l70e27r

30. 6. 2019 15:41

Á pán je odborníkem na Ústavní právo, mnoho z Vás zapomělo že Faita přitihli s kalhotama dole stejně jako Ratha a krok ministra byl správný alespoň dle zatím dostupných info takže celé to ve mě budí že Hamáček byl nějakým způsobem zaineresován a nebo nějak spřízněn s Faitem.

0 3
možnosti

P17e68t69r 16B40u41r30i12a35n

30. 6. 2019 16:07

Podle toho co píšete, tak se opravdu oproti vám cítím být odborníkem.

Staňka neodvolal Hamáček, ale premiér a Zeman má odvolání přijmout a nerozhodovat o něm, tak praví ústava.

4 0
možnosti

J41a75n 38R91i92c29h55t76e12r

30. 6. 2019 15:04

A jéje... další umělec, který si vygooglil Ústavu a rozhodl stát se odborníkem na její výklad. Poslední dobou se s vámi roztrhl pytel:-)

A jen tak na okraj: zaujalo mě, jak všichni píšete o tom, jak Zeman ohýbá Ústavu k obrazu svému (s čímž souhlasím), ale nikdo z vás se už nezmínil o tom, že totéž dělali už Havel, Klaus, ba i Masaryk (Havel odmítal jmenovat velvyslance s tím, že Ústava k tomu neurčuje lhůtu, Masaryk psal ministrům, jak mají rozhodovat, Klaus odmítal jmenovat soudce, kteří pro to splňovali veškeré zákonné podmínky).

Takže co, dočkáme se? V rámci objektivity? Sebere někdo dost odvahy?;-)

0 1
možnosti

Vysvětlení bude nejspíš prosté, nejspíš ti co to píšou měli na rozdíl od Zemana Havla nebo Klause v oblibě.

0 1
možnosti

P77e85t24r 47Č10e13j66k48a

30. 6. 2019 10:25

Nejlépe to vystihl pan Ráž v té diskuzi, s jednou výhradou - totiž je tu okolnost hodná zřetele, díky které se to odvolání "protahuje", a to právě ta trestní oznámení podaná ministrem Staňkem proti odvolaným ředitelům.

Proč je to okolnost hodná takového zřetele - a tudíž zde nedochází ke "zbytečnému odkladu"? Je třeba si uvědomit, co je dle slov Hamáčka důvodem návrhu k odvolání ministra Staňka, přičemž objektivizující posouzení té situace OČTŘ (tzn. zahájení TŘ, nebo shození celé věci) je v podstatě zásadní okolnost, protože pokud bude TŘ zahájeno, tak se tím přinejmenším naznačí, že Staněk neměl příliš mnoho jiných možností, než přistoupit k odvolání, které vyvolalo tu bouři, na základě které je Staněk odvolán. Zjednodušeně jsme v situaci, kdy je politická příčina (bouře určitých skupin v organizacích pod MK ČR proti ministrovi) s právním následkem (návrhem na odvolání), jenže když se ukáže, že Staněk postupoval objektivně správně (což se ukáže na základě toho, že věc začnou prošetřovat OČTŘ jako podezření z TČ - bude zde tedy důvodné podezření z protiprávního jednání!), tak politická příčina pro návrh k odvolání padá. ;-) A pak je reálnou možností stažení návrhu k Staňkovu odvolání....

2 2
možnosti

Premiér navrhl odvolání. Tečka. Nikde není řečeno, že má (či dokonce musí) svůj návrh zdůvodnit. Někdo snad řekl, že premiér uvedl jako důvod propuštění oněch šéfů? Nikoliv!! Tak proč je nutné vyčkat, jak dopadnou trestní oznámení pana Staňka? Mimochodem: co dokazuje zahájení trestního řízení?

A ještě jednu drobnost: Nekřičíte tady o presumpci neviny? Nežvaní o ní prezident v případě Babiše nejméně jednou týdně? Takže neměl by být Staněk odvolán už proto, že ji nectil? (Ne, nemyslím si, že v takovýchto případech by se mělo o presumpci hovořit. Jen srovnávám s argumentací Babišovců.)

5 0
možnosti

K14a49r28e14l 80K57á91š

30. 6. 2019 6:25

Jsem plně přesvědčen, že funkce prezidenta je zcela zbytečná a měla by se zrušit. Nebo alespoň silně zcivilnit. Je to v podstatě nejvyšší úředník, který by neměl sidlit na Pražském hradě a okupovat zámek v Lánech. A to jakýkoliv prezident ne jen pan Zeman.

5 2
možnosti

J38a38n 87P35a79l61l35a76s

29. 6. 2019 23:40

Dobrý večer, mně jako laikovi přijde celý článek 74 nesmyslný. Když prezident nemá jinou možnost, než poslechnout, nebylo by jednodušší, aby si ministra odvolal sám premiér?

3 1
možnosti

Dobrý večer, požadavek, aby prezidentská rozhodnutí spolupodepsal premiér a naopak ta premiérská prezident, je jen naprosto poslední pojistka v případě, kdyby jednoho z nich posedlo šílenství, chtěl by předat vládu nad zemí cizím mocnostem, či by k nám pozval nepřátelská vojska. A protože oba dva mají velkou dávku imunity zároveň s velkými pravomocemi, hrozil by průšvih z prodlení.

Při normálním chodu věcí, se oba kontrapodpisy berou jako samozřejmá povinnost oněch dvou signatářů.

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
6 0
možnosti

A tak ještě další pecka pro Vás pane Buriane. Stran těch kontrasignací. Představte si, že ta prvorepubliková ústava zněla výslovně tak, že všechny prezidentské pravomoci bez výjimky podléhaly kontrasignaci premiéra. Všechny a výslovně. Ono to pak dávalo i smysl, že prezident je ústavně neodpovědný a zodpovědnost za prezidenta nese vláda a tedy premiér. No a přišli nějací páni ceplové a speciálně, aby zvýšili pravomoci Václava Havla, tak některé pravomoci z těch kontrasignací vyňali. A ten článek 64, který si tam nechal dát TGM (tehdy se tomu říkalo jít k TGM na kobereček) tam nechali. No a přidejte se přímou volbu prezidenta a máte, to co máte. Opravdu je to tak jasné, jak dí pan Kysela?

3 0
možnosti

Napíšu Vám to snad srozumitelně, pane Buriane. Kysela hájí znění prvorepublikové ústavy. Proto, že od ní byla ta dnešní odvozena. Porovnejte si je. Nicméně to znění je jiné a nabízí i jiné právní výklady. Rozhodně ta znění stejná nejsou. A tudíž bude asi dost obtížné hájit ji jako tu prvorepublikovou.

Snad pochopíte rozdíl mezi volbou oběma komorami a volbou přímou. TGM se obracel k lidu buď s kontrasignací (i v novinách) anebo pod pseudonymem či prostřednictvím pátečníků a Karla Čapka. A musel respektovat, že ho volí ty parlamentní komory. Zeman může na oba parlamenty kašlat a obracet se díky přímé volbě přímo k tomu lidu. A dělá to s gustem. Vám a nejen Vám vadí forma, obsahem se moc nezabýváte. Proto se zabýváte výroky, které Vám připadají arogantní, nesmyslné, atd. Ovšem vytrháváte je z kontextu.

2 0
možnosti
Foto

Prezident Zeman argumentuje tím, že ústava neudává, dokdy má vyhovět žádosti premiéra o odvolání ministra. Bylo by nedůstojné, pokud by ústava uváděla, že prezident provede nějaký úkon do pěti pracovních dní, jiný zase do deseti pracovních dní atd. To by tvůrci ústavy vycházeli z předpokladu, že prezident je nesvéprávný idiot. :-/

9 1
možnosti

P94e78t94r 91B54u57r60i35a64n

29. 6. 2019 23:27

Přesně tak, jsem téhož názoru.

0 0
možnosti

Tak jedna věc, která se přímo týká (podle Vašeho způsobu uvažování), Mistře Buriane. Ano Zeman tvoří nové zvyklosti. Nepochybně. Jako první prezident vzešlý z přímé volby. Já chápu, že zrovna Vás to nesmírně udivuje, ale ona se tou změnou volby prostě většina zvyklostí docela logicky mění. Nijak podstatně, ale přece jenom ano.

5 8
možnosti

Nic se nemění. Pracovní povinnosti dané pozice se nemění podle toho, jestli jste vyhrál konkurz, poslal vás pracák, či dosadil strýček. To je právě omyl těch, kteří chtějí lhát, krást, buzerovat ostatní a flákat se.

Nevím kde jste na to přišel, v které části těla se vám to vylíhlo, či jaký spam jste zrovna četl.

0 1
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik